Bulion wołowy to pyszna i aromatyczna esencja, którą tworzy się z mięsa wołowego i warzyw. Kluczem do jego głębokiego smaku jest długie i powolne gotowanie. Właśnie to wyzwala głębię smaku wszystkich składników. Wywar można przyrządzić samodzielnie w domu. Jak to zrobić i do czego go użyć?
Naturalny bulion wołowy – jak go zrobić?
Składniki na naturalny bulion wołowy to około kilograma mięsa wołowego (różne części), włoszczyzna (seler, pietruszka, por, marchewka), cebula, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i woda. W dużym garnku należy umieścić mięso, zalać je wodą i ugotować. Po zagotowaniu trzeba zdjąć szumowiny.
Następnie do garnka dorzuca się wszystkie warzywa oraz przypaloną na ogniu cebulę i przyprawy. Następnie gotuje się wywar pod przykryciem przez kilka godzin. Ważne, aby robić to na małym ogniu. Na koniec można dodać jeszcze natkę pietruszki. Wersja dla wegetarian to naturalny bulion warzywny bez mięsa.
Naturalny bulion wołowy – do czego się przydaje?
Taki wywar, podobnie jak naturalny bulion drobiowy, ma mnóstwo zastosowań w kuchni. Nie ma przeszkód, aby zjeść go z makaronem jako zupę lub dodać do innych potraw. Doskonale sprawdzi się m.in. podczas przyrządzania risotto. Do ryżu można dołożyć także kawałki ugotowanej w wywarze wołowiny.
Poza tym bulion wołowy podbije smak sosów i gulaszy. Można wykorzystać go np. podczas przygotowywania strogonowa. Stanowi też bazę do innych zup, ponieważ po dodaniu m.in. przecieru pomidorowego i śmietanki stanie się przepyszną, esencjonalną pomidorową.
Czy można mrozić naturalny bulion wołowy?
Ogromną zaletą naturalnego bulionu wołowego jest to, że można go mrozić w różnych porcjach i dodawać np. do sosów zawsze wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Warto ugotować duży garnek zupy i zamrozić na przyszłość, aby móc po nią sięgnąć w każdej chwili.
W nagłych sytuacjach można kupić gotowy wywar wołowy, ale przygotowanie własnego nie jest trudne. Warto przetestować przepis i urozmaicić go własnymi dodatkami.
Leave a Reply