Linie do produkcji czekolad to bardziej zaawansowane technicznie urządzenie niż komukolwiek mogłoby się wydawać. Co warto wiedzieć o całym systemie produkcji tych cenionych i słodkich przekąsek?
Linie do produkcji czekolad – jak są zbudowane?
Linie do produkcji czekolad składają się z kilku systemów. Początek bierze się z tego, że należy dobrać odpowiednią halę produkcyjną. Gdy jest już zapewniona, można przystąpić do przygotowania niezbędnych sprzętów i stanowisk. W hali musi być zapewniony system odpylania – dla bezpieczeństwa czekolady. Ziarna kakaowca zebrane na afrykańskich plantacjach są poddawane wstępnej fermentacji, suszeniu oraz wypalaniu. Przebywają długą drogę, zanim z ziarenka staną się pyszną tabliczką czekolady. Linie do produkcji czekolad potrafią wytworzyć do kilkuset tabliczek w ciągu jednej godziny pracy. Są bardzo wydajne, mobilne i kompaktowe. Rzadko się psują, co również ma duże znaczenie dla każdego przedsiębiorcy reprezentującego tę branżę. Wraz z postępem technologicznym zajmują także mniej miejsca i są bardziej energooszczędne. Lepiej odnajdują się nawet w niewielkich zakładach produkcyjnych.
Maszyny i urządzenia cukiernicze – w jaki sposób je wybrać?
Maszyny i urządzenia cukiernicze to spora inwestycja, dlatego muszą zostać dobrane z dużą wiedzą i starannością, aby służyły przez długi czas. W większości są przystosowane do pracy ciągłej. Oznacza to możliwość zmianowego systemu bez konieczności przerywania pracy nawet przez całą dobę. Profesjonalni producenci sprzętu gastronomicznego mają w ofercie szeroki wybór rozwiązań niezbędnych w każdej kawiarni, ciastkarni czy piekarni. Choć część z tych narzędzi może wyglądać znajomo, to są one zazwyczaj przystosowane do cięższych warunków i bezustannej pracy. W firmie cukierniczej nie może zabraknąć blenderów, mikserów, robotów planetarnych, gofrownic i wielu innych sprzętów. Nawet regały na produkty powinny być przystosowane. Często są wykonane ze stali nierdzewnej i wyposażone w kółka jezdne.
Leave a Reply